Scapă de scutece, fără stres

Ai devenit mamă și, evident, te preocupi de tot ceea ce ține de dezvoltarea armonioasă a copilului tău și, în același timp, ești foarte atentă și la tot ceea ce ține de progresele înregistrate de acestea. Ai reușit să gestionezi bine perioada colicilor, erupția dentară, diversificarea, dar și altele, acum este timpul pentru o altă provocare ce trebuie depășită: renunțarea la scutec.

Olița nu este Bau-Bau

După o bună perioadă în care a folosit scutecele de unică folosință, cel mic va trebui învățat să folosească și olița. Acest moment este perceput, de regulă, de către părinți, ca fiind unul foarte stresant, mai ales că prin jur se găsesc destui ”binevoitori” care se întrec să-ți spună că al lor copil știa să facă la oliță încă de la 6 luni, că dacă a împlinit un an nu mai are voie cu scutece și alte asemenea enormități.

Specialiștii susțin că lucrurile nu ar trebuie să fie privite așa, și cel mai bine este să încerci să fii mai răbdătoare, pentru că micuțul îți va simți starea și va refuza să renunțe la pampers. De regulă, părinții încep ”antrenamentul pentru oliță” în preajma vârstei de un an al celui mic, dar reține că fiecare copil este diferit, așa că nu te aștepta ca ceea ce a funcționat la unul să meargă de minune și la altul. Pentru ca olița să nu fie percepută drept ”bau-bau”, există și unele recomandări ale specialiștilor pe care, dacă le respecți, vei avea parte de o tranziție ușoară, iar renunțarea la scutece să fie făcută cu zâmbetul pe buze.

Alege olița preferată

Atunci când decizi că trebuie să cumperi o oliță, ține cont și de preferința celui mic. Lasă-l să-și aleagă culoarea preferată, chiar și forma, iar tu te ocupi de ”detaliile tehnice” ale produsului. În primul rând, o oliță de bună calitate trebuie să fie bine echilibrată – astfel încât juniorul să nu poată aluneca din ea, și nu renunța la acea ”limbă” din față, care are drept scop evitarea incidentelor mai neplăcute în cazul băieților, adică să nu stropească. De asemenea, trebuie să fie ușor de spălat, să nu aibă margini dure sau ascuțite. Nici una cu muchii nu este prea indicată, deoarece acolo se pot acumula mulți microbi.

Locul potrivit

Cel mai bine este să alegi de la bun început un loc pentru oliță, și pe care să nu îl mai schimbi ulterior, pentru ca micuțul să asocieze mai bine ideea de renunțat la scutece și ceea ce trebuie să facă el în cazul în care apar problemele mai… presante. Tu decizi unde o așezi, dar recomandarea specialiștilor este ca olița să se afle în baie, pentru că mai apoi, va fi mult mai ușoară trecerea de la ea la vasul de toaletă.

Observă-l cu atenție pe cel mic

Dacă ai decis că este momentul în care trebuie să renunți la scutece, atunci este nevoie de ceva mai multă atenție din partea ta. Observă-l cu atenție pe cel mic, vezi cum reacționează atunci când simte nevoia de ”numărul 1” sau ”numărul 2” și atunci încearcă să-l așezi pe oliță.

Multe explicații de dat

Dacă micuțul este ceva mai mare, și te poți înțelege cu el, atunci îi poți oferi informațiile de care are nevoie pentru ca el să realizeze care este scopul noului obiect din casă. Nu este pentru joacă sau servit masa, are un scop bine determinat. Eventual, îi poți cere să te anunțe cumva atunci când este nevoie să o folosească.

Nu forța copilul

Chiar dacă de multe ori simți că îți pierzi răbdarea, în niciun caz nu îl forța pe cel mic să stea pe oliță, pentru că în acest caz refuzul lui va fi unul vehement și vei avea mult de furcă până vei reuși să-l faci să se răzgândească.

Profită de somnul de la amiază

Un bun moment pentru a-l determina pe cel mic să folosească olița este chiar înainte de somnul de la prânz. Va fi ca un mic ritual înainte de nani, cum e pupicul de somn ușor. Dacă a reușit să o utilizeze cu succes, poți încerca să-l culci fără pampers. Totuși, pentru a evita incidentele neplăcute, cel puțin o perioadă ai grijă la protecția pentru saltele. Operațiunea se repetă după somn, și cu timpul, cel mic se va obișnui și îți va cere singur olița.

Laude cât cuprinde

Atunci când a reușit, nu te zgârci cu laudele. Copilul va fi foarte încântat de reușita sa, așa că nu va ezita să repete experiența pentru a primi din nou aprecierile celor din jur. Evident, până când crește ceva mai mare, tu te vei ocupa de operațiunea mai delicată, de ștergere. Nicio grabă, toate la timpul lor. De asemenea, încearcă să nu îi arăți că miroase urât, sau că îți este greață atunci când verși conținutul oliței, pentru că riști ca data viitoare să ai parte de un refuz categoric.

Multă răbdare

Operațiunea ”olița” nu este una ușoară, și mulți părinți simt că nu mai au răbdare până când cel mic va reuși să scape definitiv de scutece. Total greșit, spun specialiștii, care sunt de părere că fiecare copil are ritmul lui și nu trebuie grăbit. Nu îți faceți griji, nu va folosi scutecele toată viața, va realiza cât de bine se simte fără ele și va renunța ușor. Important este să nu îți pierzi niciodată răbdarea, să îl lași pe cel mic să treacă prin toate etapele, pentru ca rezultatul final să fie cel dorit de toată lumea!