Cele mai frumoase cascade din Maramureș

Sunt multe minunățiile naturii cu care Maramureșul își așteaptă vizitatorii. Nici cele făcute de mâna omului nu sunt mai prejos, dar când îi admiri frumusețile naturale simți că ai pătruns într-o lume cu totul aparte, unde legendele și miturile par, dintr-o dată, reale.

Cascadele impresionează de regulă prin căderile spectaculoase de apă, și cu toții suntem fascinați de ele. Și la acest capitol Maramureșul, acest tărâm binecuvântat, a avut parte de locuri aparte, cu cascade care îți taie răsuflarea prin frumusețea lor. Pentru cei care încă nu au ajuns prin aceste locuri, vom încerca să vorbim, pe scurt, despre cele mai cunoscute, dar și mai spectaculoase căderi de apă din Maramureș, lansându-ți în același timp invitația să vii să le descoperi chiar tu.

Prea puțin cunoscute

Deși sunt atât de frumoase și spectaculoase, cascadele din Maramureș nu sunt atât de bine cunoscute de turiștii români, sau chiar și de cei din străinătate. De fapt, din păcate, promovarea acestor cascade în traseele turistice este aproape inexistentă.

Cascada Cailor

Nu puteam vorbi despre cascadele maramureșene fără a începe cu cea mai cunoscută dintre ele, despre frumusețea căreia s-a dus vestea și peste hotare. De fapt, dacă s-ar face un top al celor mai frumoase cascade din țară, Cascada Cailor s-ar afla cu siguranță pe podium. Această cascadă se află pe partea nordică a muntelui Rodna, în apropiere de Borșa. Aflată la o altitudine de aproape 1300 de metri, căderea apei este de 90 de metri. Numele îi vine, se pare, de la o întâmplare reală. În urmă cu ceva vreme, în aceste locuri pășteau hergheliile de cai ale oamenilor de aici. Din păcate, acestea erau frecvent atacate de un urs, iar soluția pe care au găsit-o animalele pentru a scăpa de fiara însetată de sânge a fost să se arunce în genune. O poveste tristă, dar care nu întunecă parcă deloc frumusețea aparte a locului.

Cascada Șipot

Această cascadă este situată în localitatea Săpânța, cunoscută pentru Cimitirul Vesel. Căderea apei de aici este de ”doar” 10 metri, dar în schimb câștigă foarte mult la capitolul debit. La baza cascadei se formează un lac, iar în întregime avem de a face cu un peisaj de o frumusețe răpitoare.

Cascada Covătari

Tot pe teritoriul localității Săpânța se mai află o cascadă extrem de frumoasă. Este vorba de Covătari, o cascadă care, la fel precum Șipot, are un debit bogat. În schimb, înălțimea acesteia este mai mare, de 15 metri.

Cascada Strungi

Valea Bârlan este locul unde poți găsi o altă cascadă frumoasă cu care Maramureșul se poate mândri. Este vorba despre cascada Strungi, aflată la o altitudine de puțin peste 1000 de metri. Aceasta are o cădere de apă de 20 de metri, iar dacă vreți să o admirați vă spunem că această cascadă este extrem de spectaculoasă atât pe timpul verii, cât și în sezonul rece, când parcă o perdea de gheață se formează în locul curgerii de apă. Adevărate capodopere ale naturii, cascadele din Maramureș ar merita, cu prisosință, o mai bună promovare, pentru că sunt cu adevărat impresionante.